En skoldag

Detta är andra skoldagen för mig på andra och sista terminen på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm. Vi har två otroligt duktiga lärare i klassen som heter Linda och Bosse. Och idag hade vi Linda i gruppspykologi. Det är det allra sista som vi har i ämnet och nästa vecka ska vi börja med pedagogik. Jag ser fram emot att lära mig mer om det ämnet. Oerhört viktigt!

Jag kommer in till klassrummet på morgonen och hälsar på mina underbara klasskamrater. I klassen är vi 11 st och jag tror att dem är ca 16 st som läser på distans. Vi är den första kullen som läser till lärarassistent på Hellidens Folkhögskola. Vi började småprata/skoja i klassrummet tills Linda kom till klassrummet och vi började pratar lite om jul och nyår och efter en stunds återkoppling förklarade Linda för oss vad vi skulle göra på lektionen och sedan delade hon in oss två grupper och jag hamnade i grupp 2 tillsammans med Sukhontip, Hanna, Nilofar och Matilda. Vi skulle göra ett grupparbete med 3 uppgifter om kvinnor, män och manliga/kvinnliga grupper.

Första uppgiften skulle vi diskutera fördelar och nackdelar gällande när man är i en grupp och när man är själv (individuellt) och sedan skulle vi göra en redovisning för den andra gruppen.

Innan vi fick redovisa för den andra gruppen, gjorde dem sin redovisning först som gick bra och efteråt var det fika i matsalen. Min grupp och jag passade på att prata lite om våran kommande redovisning under fikat och gick igenom våra papper, men det gick inte så bra med redovisningen då vi inte fick fram ett flyt, det blev hackigt och långa pauser för vi skulle skriva samtidigt på tavlan. Det som var positivt var att vi alla var lugna i redovisningen och man kände sig inte ensam och utsatt, utan vi gjorde redovisningen tillsammans. Självaste diskussionen i gruppen fick alla komma till tals och det blev en bra och en lärorik diskussion för oss fem.

Andra uppgiften skulle vi brainstorma fördelar och nackdelar om kvinnliga grupper och manliga grupper. Det skulle vara en sekreterare som skulle skriva upp alla fördelar och nackdelar som kom från brainstormingen och det blev jag som fick skriva tills pennan glödde. En bra brainstorm och efteråt gick vi till klassen där Linda fick skriva upp vad bägge grupperna hade kommit fram till.

En bra diskussion följde med i hela klassen och jag har tur att jag har hamnat i en klass som älskar att diskutera samtidigt som alla respekterar varandras åsikter. Det blir ingen pajkastning utan mer skratt i stora mängder.

Tredje uppgiften hann vi inte med idag på grund av diskussionerna och den uppgiften får vi göra på måndag då vi har självstudier imorgon.

Mitt i den första diskussionen fick jag ett meddelande via Google’s Classrom ifrån Linda att hon är nöjd med min senaste enskilda uppgift i gruppsykologi men att jag hade glömt skriva lite om “Mål” och “Motivation” så jag får komplettera lite innan vi ska ha två dagars närträff med distanserna nästa vecka. Jag vill bli klar med allt innan man börjar på ett nytt ämne i skolan, då jag inte vill komma efter, så imorgon ska jag göra klart med min enskilda uppgift och skicka in den till Linda så att jag får förhoppningsvis klartecken att jag har klarat uppgiften.

Detta va en bra, givande och en rolig halvdag för oss blivande lärarassistenter på Hellidens Folkhögskola!