Hannas praktik - del 3

"The show must go on!"


Corona-restriktionerna knackade på, därav min frånvaro. I torsdags tog jag mig an min lilla snorunge som inte längre var välkommen på föris, så det blev en kort praktikvecka för mig.

I onsdags däremot inledde vi dagen med uppsjungning och sen var det min tur att hålla i teateruppvärmningen. Vi intog scenen i aulan och jag hade förberett två övningar för att få liv i kroppen. Här skiljer sig film och teater rätt mycket när det kommer till skådespeleriet. På scen måste man överdriva alla sinnesstämningar och uttryck för att både synas och höras. Det krävs därför stora rörelser, vilket lätt känns överdrivet och lite pinsamt, för den som inte är van.

Första övningen gick ut på att de skulle få en karaktär eller känsla att gestalta i dans, samtidigt som de skulle anpassa dansen till musiken. För att göra det lite mera lättsamt och roligt för dem valde jag rätt opassande musik till vad de skulle gestalta. Exempelvis fick Nalle Puh dansa till death metal, Smeagol/Gollum till country och Leif GW Persson till punkpop.

Den andra övningen var en kombination av artikulation, gestaltning och tolkning. De fick dela upp sig i två rader mot varandra. Ena gruppen fick en känsla viskad till sig av mig och skulle viska den vidare till alla inom gruppen. Här var det viktigt att artikulera väl så alla fick samma känsla. Därefter skulle de gestalta känslan med kroppen. Den andra gruppen skulle då observera och därefter gestalta den känsla de trodde det var, fast med andra rörelser. Det gick rätt bra för dem, men vid ett tillfälle såg man verkligen att artikulationen fått sig en törn. Halva raden såg väldigt kaxiga ut medan andra halvan såg ut att vilja sjunka under jorden. Viskningen hade gått från "självsäker" till "osäker.

Efter övningarna applåderade vi varandra och jag gav dem lite snabba råd innan vi avslutade passet.

Resten av dagen var tillsatt för ljusteknikern som skulle sätta hela föreställningens ljus. Varje scen kändes som en evighet och jag kände mig så överflödig. Fick än en gång en LA-uppgift som inte gick att genomföra (precis som med tryckeriet) pga olika omständigheter. Men jag försökte och lyckades gå vilse på kuppen. Nåja, slog mig därefter ner i aulan igen och noterade lite regitips per scen.

Vid dagens slut hade jag bestämt mig; hur mycket jag än sett framemot den här praktiktiden och hur gärna jag än vill vara med och bidra under musikalen så blir min praktik som lärarassistent inte särskilt meningsfull under musikalveckorna. Jag tog upp det med en av lärarna och vi bestämde att vi skulle prata mer om det dagen därpå.

Dagen därpå kom och jag var tvungen att vabba min lilla snoris. Jag åkte dock in till skolan först för att prata med lärarna om mitt beslut. Vi kom överens om att jag skulle göra min andra praktikvecka hos dem under nästa praktikperiod istället och att vi skulle planera upp den bättre då. Det tyckte jag lät superbra! Vi tackade för den här tiden och jag åkte hem för att vabba veckan ut.

Under fredagen kontaktade jag min förra praktikplats; en F-9 skola och frågade om jag fick återvända till min åk 3 nästa vecka. Jag var varmt välkommen tillbaka och de informerade lite kort om nästa veckas aktiviteter.

Så nästa vecka får ni följa min vecka med hälften så unga elever.