Therese praktik - del 1

Hej på er! Nu har turen kommit till mig här på bloggen. Therese heter jag och studerar till lärarassistent på Hellidens folkhögskola. Jag arbetar samtidigt så läser på distans och halvfart. Är anställd i kommunens bemanningspool och är ute på kommunens skolor under veckorna.​

Måndag den 2 mars

Nu har jag praktik under 2 veckor och jag är på en mindre F-6 skola och min huvudsakliga plats är i årskurs 1. Då jag varit i klassen tidigare som vikarie och även haft flera av barnen på förskolan gick det snabbt i att komma in i rutinerna.

Måndagen och veckan startar kl 7.30 med att jag förbereder för en mindre grupp av elever som har svårt att knäcka läskoden. Jessica som min mentor heter förbereder i klassrummet under tiden. När det ringer in kl 8 tar vi emot barnen i dörren, kramas eller tar i hand och hälsar dem välkomna till skolan. Efter att de satt sig ner går Jessica igenom dagen och jag hjälper till med lite frågor som de funderar på. En del vill berätta något från helgen, andra tänker på varför bänkkompisen är borta mm.

Därefter tar jag med den lilla gruppen och övar läsning med dem. I den här åldern blir det korta stunder av fokus sen kommer någon på något som de vill berätta eller reagerar på vad vi läser osv. Då samtalar vi kring det och sen försöker jag få dem tillbaka till ämnet.​

Vi återvänder till klassrummet och där är det nu dags att ha högläsning för klassen medan de tar sin frukt. Idag läser jag och Jessica kan ägna sig åt mattescreening under tiden. Klockan ringer och det är dags för rast. När vi hjälpt till att hitta borttappade vantar, svara på någon fråga och hjälpt en elev låna varma byxor går vi till personalrummet för en snabb kaffe med kollegorna. Rasten är 30 min men utan att klaga viker de flesta pedagoger halva sin rast till att hjälpa barnen, prata med någon som har ont i magen, någon vill inte gå ut osv.

Klockan ringer och det tar 10 min innan alla har kommit och sitter på sina platser och lektion kan starta. Skolan har tagit fram nya ordningsregler och Jessica går igenom dem med klassen medan jag finns där för att lugna de som gärna pratar och försöker få dem att fokusera på det som sker framme vid tavlan.​

Vi går vidare och jag får i uppdrag att ta fram kopior till morgondagens lektion i Matte och även hämta vita ritpapper som saknas i klassrummet.​

Återvänder till klassen och det är det dags för lunch. Då det är 28 st elever får inte alla gå samtidigt utan jag tar med första raden bort till matsalen och ser till att de tvättar händerna och efterhand fyller resten av klassen på. I denna åldern är det mycket kli och bus i kroppen och jag har fullt upp med att se till så man håller sin plats och låter kompisen komma intill handfatet också.​

Efter att alla tagit sin mat börjar 5 tysta minuter. Det kan vara en stor påfrestning för 8-åringar och flera gånger får jag resa mig upp för att tala lugnt med någon och förklara att nu är vi tysta och koncentrerar oss på maten. Vi sitter nästan 1 vuxen vid varje bord och det känns bra och bidrar till en lugnare matstund.​

Därefter är det lunchrast och jag är rastvakt. Jessica får stanna inne och jobba med sånt hon inte hann förra veckan. Cirkulerar på skolgården och det är mycket lek och skoj men också någon som sitter ensam. Går till denna och försöker prata och få med i leken eller iaf att de är med mig så ingen känner sig ensam och bortglömd.​

Efter lunch är det dags för nästa grupp att ha svenska och jag läser då tillsammans med dem som behöver lugnt runt sig. Vi återvänder till klassrummet och alla får arbeta i sina ipads, idag väljer de mellan bingel eller annat mattespel. Jag sitter i klassrummet och kollar deras stavningsböcker & sätter ut guldstjärnor i dem medan Jessica kan fortsätta med mattescreeningen.​

Det har blivit dags att avsluta dagen och barnen lägger in ipads, hörlurar och ställer sig vid sina plaster. Jag får avsluta lektionen och då det är flera bussbarn är det viktigt att passa tiden. Väntar ut dem då en del har svårt att gå till sin plats och även vara tysta. Tillslut har jag allas fokus och vi tackar för idag och släpper iväg dem. Jag är bussvakt och följer med dem som ska dit. Väl där kommer bussen och någon har haft sönder sitt kort. Får veta av busschauffören att det ska anmälas av vårdnadshavarna. När bussen lämnat letar jag upp ansvarig lärare för det barnet och ber henne maila föräldrarna ang detta. Tänker att hade skolan haft en lärarassistet är detta något som denna hade fixat. Mycket sådana här kringuppgifter som jag stöter på när man är ute i verksamheterna där vi kommer gärna nytta och avlasta. Återvänder till klassrummet och kollar av hur allt ser ut, sätter upp morgondagens bildstöd och går igenom en del händelser som skett under dagen med Jessica. En del kan vi släppa och annat får hon ta vidare. Avslutar med att titta igenom vad vi planerat inför imorgon.​